Titel: Eld efter tattare.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Förr i tiden var det gott om tattre, som for omkring i bygderna och tiggde. Då de inte fick som de ville, brukade de hotas, att den eller den olyckan skulle övergå en. De skulle trolla förstås. Sådana gånger brukade man kasta en eldbrand efter dem, så skulle man vara bevarad. Mor min hade en gång varit ensam med ett av oss barnen, som inte var större, än att det låg i vaggan. Då kom ett tattarpack körandes efter vägen. Det var fyra karlar, ett par kvinnor och en hop ungar. En av kvinnorna kom upp till mamma och tiggde. Bl.a. Skulle hon ha kött, men mamma sade, att hon hade intet kött, och det var sanning. Då hotade tatterskan ut, att nog skulle mamma få nog av kött. Det vill säga, att kreaturen skulle stryka med för henne. Då kvinnan gick ut, tog mamma en eldbrand och kastade i ryggen på henne. Då hon kom ned till de andra tattarna, talade hon förstås om detta. En av karlarna hade då blivit ursinnig och kommit springandes upp mot gården, men på vägen hade han ändrat tanke och vänt om. Mamma sade, att hon aldrig varit så rädd någon gång fler. Hon trodde, att karlen ämnade komma och slå ihjäl henne. Så vild hade han sett ut.