Titel: En "tröllet" käring.

Meddelare: Hustru Inga Gavelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

I Ödebyn tills för en tio år sedan en gumma, som var mycket "tröllet". Hon var emot att sonen gifte sig med en han gjorde, och därför försökte hon genom trolldom ställa till olyckor åt dem. Så t.ex. klippte hon i elak mening ulltappar från kinderna på deras får. Det såg ut, som skulle de därigenom få olycka med dem. -Själv var hon mycket rädd för onda andar och elaka människor och sökte genom konster skydda sig. De byggde åt henne en liten stuga, där hon som förmånsgumma skulle få bo för sig själv. Då hon flyttade in i denna, släpade hon sig på magen från sin gamla bostad, och innan hon gick in i stugan denna första gång, kastade hon tre knivar före sig över tröskeln.