Titel: Man ser viterkor

Meddelare: Arrendator Zakarias Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Då gumman min var lillflicka jätade hon hos en bonde i Lajksjön. Hon och en kamrat till henne såg flera gånger viterkor. Från början trodde de, att det var grannarnas kor, men alltid då de skulle gå fram till dem, försvann de. Bara de tog bort ögonen från dem, så var de borta. Då förstod de tillslut, att det var viterkor. Så hade de hört omtalas, att man kan ta ifrån vitra deras tillhörigheter genom att kasta stål över dem.Vitra har sedan inte makt göra dem osynliga och ta dem med sig. När de nu nästa gång fick se dem, kom de sams att gå rakt på dem och inte släppa blicken av dem, förrän de kom så nära, att de kunde kasta knivarna över var sin ko. De började så gå. Då de nått en liten bit, snavade den andra flickan och föll. Strax var viterkorna osynliga för henne. Gumman min tänkte, att hon skulle allt akta sig för att göra likadant. Hon lyckades också komma rätt nära, men då föll även hon omkull, så att de blev utan rov den gången. x)

x) Gumman själv har berättat detta lika för mig sedan.
L.Jn.