Titel: Huru Kråkholmen kom till.

Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Här ute i Graningesjön ligger en liten holme, som kallas Kråkholmen.Enligt sägnen har den kommit till sålunda: på södra sidan sjön bodde långt tillbaka i tiden en jättekvinna, som hette Krinka och norr om sjön en jätte, som hade namnet Krax. Krinka hade en korp, som kunde flyga med bud ifrån henne och uträtta ärenden åt henne. En dag sände hon honom över till jätten med budet. "Krax, Krinka vill ha en skinka!" Om en stund fick hon se korpen komma flygande tillbaka utan skinka men med en stor guldklimp i näbben. Guldet hade intet värde för henne, varför hon togen näve jord och kastade mot korpen för att mota honom tillbaka efter skinkan. Hon träffade korpen, som jämte guldklimpen och jorden föll ned i sjön. Därav bildades Kråkholmen. Nere i den holmen skall det alltså finnnas en stor guldklimp. Detta har folk fullt och fast trott på, vilket bevisas därav, att de sökt efter guldklimpen. Jag har själv sett groparna där. Den största är säkert två meter djup och det är ej mera än högst tio år sedan den en midsommarnatt uppkastades. Det skulle vara Helgumsbor som gjorde det.