Titel: "Tjyvbacken."

Meddelare: Födorådstagare Per Olsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Grötom

Mellan Ersta och Saleå byar är en liten skogsbacke, som kallas "Tjyvbacken." (Tjuv) Namnet skall komma därav, att där i forna tider blev bortstulet en hop väv som var utlagd på blek. I den där backen har de velat påstå, att det är "oknytt." Flera stycken lär ha hört det skrika inne i backen som ett barn, som är i fara. Det tros, att något barn skall ha blivit mördat där. Då Söderman var pastor här åkte han en kväll till Salteå. Även han blev ut för det där skriket, och han blev så rädd, att han inte vågade fara samma väg tillbaka, utan han körde över sundet till Kallsta och den vägen hem. Johan Larsson i Ersta gick hem från Salteå en kväll. Han var branog "plägad" (drucken) och hade en flaska brännvin med sig. Då han kom till Tjyvbacken, fick han höra att det rasslade på sidan vägen som av en järnkedja. Han stannade och ropade: "Vem är det? Kom fram, ska du få en sup!" I det samma blev det ett brak, som om hela skogen brutits ned. Johan blev rädd och sprang av alla krafter hem. Då han kom till stugubron, var han så slut, att han föll omkull och fyllan hade gått av honom helt och hållet. Detta talade han själv om för mig.