Titel: "Tjyvte - Lisas - vall'n"

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Där Bergvattenån rinner ur Lajksjön är en äng, som kallas "Tjyvte-Lisas-vall'n". Detta namn har uppkommit sålunda. En sommar hade rövare snappat bort en flicka från slåttern i Blajkfjället och fört henne med sig. Då de på natten en gång fram på hösten låg vid det där änget, lyckades hon fly. De hade lagt sig på hennes kjolar, för att hon inte skulle kunna fly, men då de somnat, kröp hon ur kjolarna och sprang bort nästan naken. Hon gömde sig under en höhässja framme vid kyrkan, och då folk gick, ropade hon på dem, och de skaffade henne kläder. Hon hette Tjyvte Lisa och därav kommer ängens namn. Detta skedde så långt tillbaka, att det är bara som en saga, men den är sann.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1439