Titel: Ett gammalt viterställe

Meddelare: Backstugesittare E. Jönsson  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

I Sörgidsjö är en backe, där vitra förr höll till mycket. Barnen ville gärna hålla till mycket där och det var inte bra för dem. En pojke höll på hugga ved i den där backen. Det brydde han sig inte om, men strax därefter högg han sig mycket styggt. En flicka hade också huggit sig där, och det såret läktes inte förrän om tre år. - En annan gång kom en get bort i den där backen för torparen, som bodde strax intill. Då de stod hemma vid stugan, både såg och hörde de geten, men då de kom till den fläcken, var hon borta. Efter tre dygn fick de igen henne, och då var hon så utfaren, att hon nog strukit med, om det inte varit en, som förstått sig på att skjuta över henne, men sedan repade hon sig rätt fort.