Titel: Man har sett vitra

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Mor min hade sett hade sett vitra många gånger. Då mamma lockade på sina kor, kunde det somliga gånger hända, att de inte rörde sig ur fläcken. Då hon såg bättre efter, stod där vitror och höll fast korna. En gång såg hon vitra gå och plocka sädesbrodd från åkern åt en av grannarna, och en söndag såg hon dem räfsa och bära bort hö från ägorna åt densamma bonden. Han var en hård och ogudaktig man, och därför hade de makt göra så med honom. Efteråt syntes det icke, att där var taget något, men -välsignelsen var borta. - Själv har jag en gång sett en viterko. Jag var då en 4 á 5 år. Kon var onaturligt stor och hade öron stora som killingskinn. De hängde långt ner på halsen åt henne.