Titel: Jättestalia o Jättestaänget.

Meddelare: Födorådstagare Sven Petter Svensson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

I Gideå är en by, som kallas Jättesta. Ovanför byn ligger ett bergland, som heter Jättestalia. Nere mot sjön ligger "Jättestaänget," en utslått. Sägnen om dessa platser är denna: Långt tillbaka i tiden fanns här på trakten jättar. De låg i strid med varandra. En gång stod en av dessa på Jättestalia och en annan på Bolia, norr om Bosjön. De kastade sten på varandra. Men de orkade ej kasta fram utan den ena stenen stannade i Jättestaänget och den andra i Bodumsåkern. De båda stenarna visas än i dag. De är stora som små hus. Det är denna händelse, som skall ha givit anledning till de där jättenamnen på platserna. Sägnen har jag från mina förfäder.

Anm.

På generalstabens karta heter byn Getingsta, uppenbarligen en förvanskning.