Titel: Stridande troll.

Meddelare: Änka Kristina Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Storbäck

På norra sidan om sundet här i Arksjön är en stor stenbacke och mitt i sundet ligger en stor stenhälla. Enligt sägnen blev stenbacken till på det sättet, att det var två troll,, som var ovänner med varandra och skulle försöka kasta ihjäl varandra. Det ena trollet stod på Arksjöberget och det andra på Trollklinten. De orkade inte kasta fram, utan stenarna stannade i det där röset. Han på Trollklinten blev slutligen arg, lyfte upp ett väldigt stenblock på axeln och slungade iväg det. Det är hällan i sundet. På den synes en fördjupning efter trollets axel, ty på den tiden var stenarna mjuka.