Titel: Jättestenar.

Meddelare: Födorådstagare P. Bylund  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Getingstabodum

Förr i tiden bodde det jättar här på trakten enligt sagan. En familj av dem höll till i Getingstaberget ("Jättestaberget" enligt ortens språkbruk) och en annan i berget här på norra sidan sjön. Deras småpojkar blev en gång ovänner och kastade mot varandra stenar, som var stora som hus. Då föräldrarna såg, att de var så starka, sade de till dem: "Nu jett je åsta få böxen". Dittills hade de gått i bara skjortorna. -Stenarna som de kastade, visas än i dag. Det är två stycken på var sin sida om sjön, mitt emot varandra.