Titel: Jättarna i Gideå.

Meddelare: Födorådstagare Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Förr i tiden bodde det jättar här i socknen. En bodde i Boberget på norra sidan Gidsjön, den andre mitt emot på södra sidan. Den senare var uppe länge på kvällarna, vilket den andre inte tyckte om, emedan han blev oroad. Bobergsjätten försökte skrämma han på sörsidan genom att ropa till ett annat troll: "Hi, ho Hammer i Hälle!" Det svarade: "Vad vill du mej, din glesskallade Pelle?" -"Ja vill låne storfattane - kitteln din". -"Va ska du ha han dell?" -"Ja ska kok' én Sjul Staltomben, som sent om kvällen går hem". -De båda jättarna blev slutligen så ovänne, att de kom i strid med varandra och kastade stora stenar, som ännu finnes kvar. Det är två stenar på var sida om Gideåsjön, stora som hus.

Anm.
"Storfattene - kitteln: "stora kitteln med fattane" eller handtaget.