Titel: Den första i Kubbänget.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Norrflärke

Det berättas att den förste, som började odla i Kubbänget var en "jiting-more" (jättekäring). Hon var mycket stor och duktig till att arbeta. Då hon gick där och bröt och grävde i jorden, hade hon ett barn hängande i "fäsler" (hängslen) på ryggen. Då det tog till att gråta, slängde hon sina stora, långa bröst baköver axeln och lät det dia. Hon tyckte att dagen gick alldeles för fort, då hon höll på odla. "Huveldan far som en skrûpp", sade hon. Efter hennes dagar blev det två bönder i Kubbänget. Den ene av dessa hette Per Zakrisson * och den andre Zakris Zakrison. När detta skulle ha inträffat, har jag aldrig hört.

* Denne skulle vara en mekanisk och klok karl. Det berättas, att han hade tillverkat en konstgjord människa, som kunde slå och skära.
(Samme medd.)