Titel: Pesten.

Meddelare: Änka Ulrika Johansson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Min mamm var född i Bjurholm år 1800. Hon visste berätta många sägner om pesten. Då den sjukdomen gick, såg människorna ofta syner, som föebådade, att den skulle komma. De hördes bruka se en gosse och en flicka komma in i stugan. Han hade lie och hon hade räfsa. Så tog de till att slå och räfsa inne. Började de vid dörren och gick in till bordet, skulle alla i huset duka under för sjukdomen, men började de inne vid bordet, skulle en eller annan slippa från med livet.
En man fick se två vackra silverkannor stå på en hylla inne i sin stuga. De hade kommit dit av sig själva. Han förstod, att det var pesten, som antagit denna skepnad. Sade han så högt för sig själv: "Jag skall göra mig en riktig brasa och värma mig, för jag fryser". Då han fått till en värdig eld, nappade han kannorna och kastade dem på elden. Det blev en förfärlig pip och jämmer, men i det huset insjuknade ingen i pesten. Så var det ett skepp ute på havet, som gick med lin last. Fick de så en dag se två barnfötter sticka ut ur en linkärve. De förstod, att detta var pesten, som ämnade sig till den stad, dit fartyget var på väg. Då tog de linkärven och kastade den i havet. Även nu blev det skrik och jämmer, men den staden, dit fartyget gick, slapp ifrån pesten.