Titel: Här ute i fjärden (Gaviks-) ……….

Meddelare: Hemmansägare Johan Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Allsta

Här ute i fjärden (Gaviks-) ligger två holmar Innerholmer och Ytterholmen. På Ytterholmen är ett stenröse, som tydligen synes att det är hoplagt av människohand. Från början har det varit som en liten kulle, men nu är det utkastat till en liten ring, för man har trott, att det skulle finnas en skatt i den där kullen. För en del år sedan inträffade det, att folk här nerifrån Ramsta var där och plockade bär. Det var Svanbergs i Ramsta. Deras dotter Stina Kajsa var då helt liten. Hon hade klättrat upp på den där stenringen och tittade ner i gropen. Så utropade hon: "Se en kista!" I det samma svimmade hon. Då hon vaknade kunde hon ej erinra sig, vad hon sett. Det troddes vara en uppenbarelse om den där skatten.