Titel: Jordagods - byn brinner.

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Mamma talade om det här. I Salom i Ullånger var det en gubbe, som en dag höll på gräva i en sandgrop. Så fick han där nere i sanden tag på spetsen av ett par stora horn. De såg ut som renhorn tyckte han. Han grävde och grävde, men sanden rasade efter, så att han icke fick upp hornen. Då han tittade upp ett tag, fick han se, att Salomsbyn stod i brand. Han blev häpen och sprang upp ur gropen, men då slocknade elden i byn. Det hade bara varit en synvilla. Då han kom ner i gropen för att fortsätta grävningen, var hornen borta. Det var nog ett jordagods där nere i gropen, men de osynlige gömde undan det, medan karlen sprang upp. -De säger att jordagods är skatter, som människorna gömt undan för fienderna, och så har de osynlige fått makt över dem.