Titel: Grävning efter jordagods

Meddelare: Födorådstagare J. Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Mellan Docksta och Näsåbron i Vibyggerå sn. Är två stenrösor s.k. jättehögar. Folk har trott, att det skall finnas skatter i dessa "jordagods." Min far och två andra hade varit där och grävt en midsommarnatt, då allt sådant skall göras. Nu är det en gammal regel, att man ej får tala, skratta eller bli rädd sådana gånger, för då blir det ingenting att få. Nå, det var lite konstigt. Det hördes som folk red där förbi ideligen, men det brydde de sig icke om som rotade i stenröset. Emellertid friade en av karlarna i en storbondgård. Få så denne se den tillkommande svärfadern komma ridandes förbi. Karlen som grävde, ville ej att det skulle komma till fästmöns vetskap att han var ute i ett sådant ärende. Då han såg svärfar skulle rida förbi, kröp han därför ned bak röset och lät undfalla sig ett "jäveln." I samma ögonblick försvann ryttaren. Det hade varir bara en syn. Sen var det föstås ej lönt hålla på längre. Så berättade far, om det nu var någon verklighet eller endast deras uppskrämda inbillning, må vara osagt.