Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-S1423

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Sagan om Skidsta gruva.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det finnes ett gruvsckakt här uppe på berget. När det blev upptaget vet ingen. Vi har kostat på en gång och pumpat schaktet tomt från vatten. Det är en 30 fot djupt. Nere på bottnen var det kolbränder och kol samt en del repstegar av vidjor. Undersökningar, som vi låtit göra, har givit vid handen, att mineraliet är svavelkis, järn och något blyerts. Enligt sägnen arbetade de gamla gruvmännen i den tron, att det var kopparmalm. Om Skidsta gruva har sedan ålder denna sägen berättas:

Då de hade brutit en mängd malm, ställde de i ordning och smälte i den tron, att de skulle få koppar, men det blev ingen koppar alls för dem. Samtliga männen stod där nedslagna och missbelåtna och beskådade resultatet. Då uppenbarade sig för dem en ung kvinnlig varelse och sade:
"Jag heter Nickel och är syster till ägarinnan av Falu koppargruva, och jag är visst minst rik som syster min varit. Men för att jag skall släppa till mina skatter, vill jag ha en av edra unga män." Det blev en lång rådslagning mellar karlarna, men ingen av dem vågade släppa till sig åt "gruvrået" -ett sådant var kvinnan förstås. Då hon fått klart besked av dem, gick hon sin väg och sade: "Den här käppen, som jag bär i handen, skall jag skicka ned i Rödmyran, och så länge den ej helt och hållet multnat upp, skall ni få arbeta förgäves i eder gruva."
I den våta myran multnar käppen förstås aldrig, och därför kan ingen komma åt kopparskatten i Skidstaberget. -Så lyder sagan, som berättats från far till son alla tider igenom i dessa trakter.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1915. Uppteckningsnr: 1423


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


ARKEOLOGI GRAVHÖG FORNLÄMNING

YTTERDÖRR YTTERTRAPPA

INTERIÖR DÖRR

Handske, fragment

Teckning

Skolplansch