Titel: Grävning efter jordagods.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

På Torsta ägor finnes det tre gravhögar s.k. jättehögar. De är alla utgrävda, ty man har trott, att det skulle finnas skatter eller jordagods. -Då man skall gräva efter sådant får man ej giva ifrån sig något ljud, förrän man kommit i besittning av skatten. Då de höll på gräva i den ena högen stötte spaden åt en av karlarna helt oförmodat mot locket på den kopparkittel, vari skatten förvarades. Han kom ej ihåg sig utan utropade: "Si där har vi 'n!" Då sjönk kitteln så djupt ned i jorden, att det ej stod till att nå den mera.