Titel: Viterkor

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Det var mycket tal om viterkorna förr i tiden. De hördes ha sett dem flera stycken. De var ovanligt stora, de där korna, och alldeles vita. De sade, att man får behålla sådana kor, om man blir i tillfälle kasta stål över den. Vitra kan då inte göra dem osynliga. Men då man fått tag på en sådan ko, skall man se till, att man beständigt mjölkar den i ett och samma kärl, för om man byter om, så mister man henne på fläcken. - De där vitra må jag då nästan tro finnes till, för jag har en gång på mycket nära håll alldeles skinnbarligen sett en ko, som med säkerhet inte var någon naturlig ko. Inte kan jag tro, att det var någon synvilla eller inbillning, för det var klara dagen - solen var vid pass två timmar högt på himmeln, och jag har inte brukat gå och sova i mina dagar.