Titel: Från ryssarnas härjningar.

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Någon gång, då ryssarna härjat här på trakten skall befolkningen ha samlat ihop sina dyrbarheter i en stor kittel, som de sänkte ned i en dyhåla i Skuleåns inlopp i sjön. I forna tider lär de flera gånger ha försökt hämta upp kitteln på midsommarnätter, men det har alltid inträffat något, som skrämt dem. Än har det varit något besynnerligt djur eller hemskt läte, än har de sett fältslag eller byar, som brunnit och allt har varit bara syner. En gång hade de kommit så långt at de höll kitteln i öronen, men då kom där en stor tjur och satte sina väldiga horn mot bröstet på dem, som höll i kitteln, och då blev han rädd och släppte kitteln. I samma ögonblick försvann tjuren och kitteln sjönk så djupt att de aldrig mera kunnat påträffa den. Den gången då de gömde unadan sina dyrbarheter, brände ryssarna hela byn, så när som på en gammal vedbod.