Titel: Ett "jordagods".

Meddelare: Arbetare E.A. Fredriksson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Då Olov Olovsson i Ankarvattnet var jätarpojke hade han en dag klättrat upp i en gran för att taga tuggkåda. Då han hoppade ned ur granen blev det så underligt doft ljud, där han trampade till. Han grävde undan mossan och såg att där var en stor kittel, som vände botten upp. Han gjorde intet vidare åt saken, men då han kom hem på kvällen talade han om detta. De blev ivriga, tog pojken med och gav sig strax åstad att söka rätt på "jordagodset", ty att det var ett sådant, hade de genast klart för sig. Men så bekant pojken än var på skogen, så lyckades det honom icke att hitta igen den granen varken den gången eller sedan. Det lär bruka förhålla sig så med nedgrävda skatter. Man kan av en slump stöta på dem, men det är aldrig värt söka efter dem. Detta har jag själv hört Olov Olovsson tala om. Han är nu död.