Titel: Ett förtollat häbberg.

Meddelare: Arbetare E.A. Fredriksson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

På Junsternässkogen skall det finnas ett förtrollat häbberg. En jätarpojke hade en dag fått se detta hus. På den trakten hade han ofta varit, så att han kände till varenda backe, men häbberet hade han aldrig sett. Han gick dit för att beskåda det. Väggarna var så glesa, att han kunde titta in mellan stockarna. Där inne var det fullt med guld och silversaker. Men dörren var stängd, så att han inte slapp in. Då han på kvällen kom hem, talade han om sin upptäckt. Andra dagen följde vuxet folk med honom dit, men de fann ej igen häbberet, men väl tomten efter ett gammalt lapphäbberg. De trodde, att pojken ljugit, men sedan fick de höra, att även en lappflicka sett detsamma. De tror, att någon rik lapp i forna tider på den platsen grävt ned sina dyrbarheter.