Titel: Jordagods.

Meddelare: Änka Kristina Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Storbäck

På midsommarnatten skall man ha grävt efter jordagods, om man skall ha haft någon utsikt att lyckas. Det berättas om en, som gjorde detta, att han fick se allehanda farliga vilddjur komma och ämna sig till att riva sönder honom, men han lät inte skrämma sig. Så kom där en gammal krokig gumma med ett gräv och ställde sig i bredd med honom och grävde. Inte heller henne brydde han sig om. Sist kom där stickandes upp ur jorden ett par offentligt stora oxhorn. Dem högg han tag i och höll tills solen gick upp. Då var det grepen till penningskrinet, och det fick han behålla.