Titel: Jorgömda skatter.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Långt tillbaka i tiden en gång, då ryssarna härjade här på trakterna, hade prästen här i socknen samlat ihop alla sina dyrbarheter i ett skrin, som han grävde ned inom kyrkogården bakom kyrkan. Där finnes det ännu. En gång hade de försökt gräva upp det, och de hade nått så långt, att de skottat all jorden av locket. Men då de tittade upp fick de se eldslågor slå ut genom alla vindsfönstren i prästgården. De skyndade sig dit för att hjälpa till med släckningen, men det var ingen eldsvåda utan endast en synvilla. Då de vände tillabka till sitta arbete på kyrkogården, syntes skrinet ej längre till. Det säges, att en sådan sak sjunker sju gånger så djupt, som den förr var, då man inte duger till att ta den med detsamma.
Gärdnäs byamän samlade en gång tillhopa sina dyrbarheter i en kista, som blev så tung, att det behövdes tolv man till att bära den. Det var guld, silver, koppar och tenn. De bar kistan upp på berget och grävde ned den där av fruktan för ryssarna. Ägarna dog utan att kistan blivit upptagen, och sedan tog andemakterna den i sitt våld, och då är det ingen lätt sak att komma åt den mera. Emellanåt för de sina skatter upp på jordytan, "uppvisar" dem. Om då en människa, som förstår litet, får se det, är det inte alls svårt bli ägare till det. Man fattar bara med handen tag i det och säger: I Jesu namn!" så förmår andarna inte inte ta det tillbaka, utan man får behålla det. -Skatten i Gärdnäs blev en gång "uppvisad" för en räfsmakare, som gick där på trakten och sökte ämnen. Han öppnade locket och såg alla dyrbarheterna. Då blev han så häpen, att han smällde igen kistan, lade sin yxa på locket och sprang ned i byn för att hämta hjälp. Då han kom tillbaka var både kistan och yxan borta. En annan gång blev samma kista uppvisad för två jätarpojkar. Den ene öppnade locket och skulle just plocka åt sig något av dyrbarheterna, då den andre utropade: "Se det hoppade ned en röd gris från kistlocket!" Då blev den, som höll på med kistan så rädd, att han smällde igen locket, och de sprang sin väg.
Vid en sten ovanför Edval Öbergs gård i Utås skall det också vara nedgrävt en kista med dyrbarheter. Överst i den ligger en stor salsspegel. Mor min och en syster till henne såg en stor kittel full med silverpjäser stå och koka på landsvägskanten vid Långliden. Inte de heller hade förstånd på att atga skatten. I Godmersta var det en gång några barn, som gick i skogen och plockade bär. Kom de så till en brant berghäll. Mot denna stod det upprest en tallrikshylla, fullsatt med de allra präktigaste tennkärl. Där är det också alldeles säkert nedgrävt en skatt undan fienderna.

Jan Ersson i Fellingen hade en läderpåse, som han förvarade 80 specieriksdaler i. Då han låg på sitt yttersta, hade han en dag kravlat sig upp och gått väst i Tjärdalsbacken. Där hade han nog grävt ned påsen, för det var omöjligt hitta rätt på den efter hans död. Han hade väl velat "mute jola", innan han skulle stoppas ned i den. Man har sökt i backen efter påsen dock utan resultat, men min mor hade sett "selvskrä" där, så nog finns där nånting.