Titel: Bekräftade skatter.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

En rik bonde låg sjuk. En dag skickade han bort allt folket, så at han blev alldeles ensam hemma. Drängen, som anade, vad gubben skulle ta sig till, for inte längre än upp på stugutaket. Där lade han sig på lur. Om en stund kom gubben utstapplandes med sitt penningskrin, som han grävde ned ute på vedbacken. Då han gjort detta, "bekräftade" han platsen och sade, att ingen skulle kunna gräva upp skrinet förrän tolv bröders blod där runnit. Gubben dog om någon tid. Då tog de tolv tuppkycklingar av samma kull och högg av dem huvudena och lät deras blod rinna i jorden över skrinet.. Sedan var det en enkel sak att ta upp skrinet, men hade de ej vetat, huru de skulle göra, så hade det aldrig lyckats. På liknande sätt har de nog "bekräftat" - alla skatter, som blivit nedgrävda i jorden eller sänkta i sjöarna. Därför är det så svårt komma över dem.