Titel: Gruvberget.

Meddelare: Änka Anna Katrina Nyström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

En torpare i Björna by, som hette Jon Jonsson, hade mycket att göra med vitra i Gruvberget. Jon hölls ofta där i berget och sökte efter den silvergruva, som tros finnas där. Han berättade själv, att han flera gånger träffat rået för berget. Det var en mycket vacker kvinna. Hon ville gifta sig med honom, och om hon fick detta, skulle han få veta, var silvret fanns. Men Jon Jonsson kunde ej göra detta, dels emedan han var gift förut, och dels emedan hon var av de osynliges släkte. Han skulle t.o.m. ha varit hembjuden till henne på julkväll en gång. Jag kände Jon Jonsson. Han var arbetsam, ordentlig och aktad. Han blev änkling varpå han gifte om sig. Hans senare hustru blev så illa utkommen av värk. De syntes rent ut, som vitra förstörde henne.