Titel: Skattsökarna och rået.

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Vid Märgårdsviken i Junsele skall en skatt vara nedgrävd. En midsommarnatt var några personer där och grävde efter den. Slutligen fick de upp ett föremål, som de trodde var skatten. Då de i det samma såg upp, fick de se byn brinna. Detta brydde de sig inte om, ty de förstod, att det bara var en synvilla, tillställd av rået för att narra dem därifrån. Men så fick de se en skarprättare komma med sin bila. Han åtföljdes av en medhjälpare, som bar en stupstock. "Vem ska vi ta först?" frågade denne. Mästermannen svarade: "Vi tar den i randiga byxorna". Han som detta stämde in på, lade på kuten och skrek av förskräckelse. Då sjönk skatten sju alnar djupare än den förut legat. -Man får sådana gånger varken tala eller skratta eller bli rädd, så att man avlägsnar sig. Rået ställer därför till med dels förskräckliga och dels löjliga synvillor för att förmå skattsökaren att upphöra med sitt förehavande.