Titel: Ryssarnas framfart.

Meddelare: Födorådstagare Per Persson  År: 19115

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Brunne

Den här gården skall ha blivit bränd tre gånger av ryssarna. Sista gången skulle det vara på 1788, om jag inte minns fel. Det var bara två ryssar, som kom hit, men folket var så förskräckta för dem, att de flydde undan. Här på gården hade de en sugga, som hade 14 smågrisar. Ryssarna hade roat sig med att sticka ihjäl de där med bajonetten och lägga dem i ring på en stor sten här ute på gården, som blev bortgrävd för bara några år sedan. Det där skedde i morfars tid, och jag har hört det av honom själv.