Titel: Rövarne vid Mjösjön

Meddelare: Torpare Johan Bäckman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Näsänget

I ett litet berg i närheten av Mjösjön är en grotta som kallas "Rövarkulla." Strax nerom är en liten havsvik, som bär namnet "Rövarhamna." om dessa platser går följade sägen:

Långt tillbaka i tiden bodde där ett sällskap rövare, som for och plundrade och stal i trakten. Folket i Mjösjön hade reda på deras gömställe, men de talade icke om det för någon ty rövarna delade sina rov med byborna.

Men en natt hade rövarna varit in i ladugården vid prästgården i Nordingrå och stulit en stor fet oxe. Nu var det nyfallen snö så att de var rädda att man skulle spåra upp dem. Därför satt de stövlar på oxen men vände dem bakåt så att de skulle förvilla förföljarna. Men knepet lyckades icke. Dagen efter omringades rövarkulan av en hop karlar från bygden. Rövarna höll just på kalasera på oxköttet och en av dem sade: "Dä här va basa horainna!" Då ropade en av männen utanför: "Vänta ni, era kanaljer, vi ska basa er uta med!" Rövarna rusade då upp och ut genom en hemlig gång, ned till havsviken. Där hade de en läderbåt, som gick lägga ihop, då den ej begagnades. Nu hade de så bråttom, att de ej fick tid spänna ut den ordentligt, varför den sjönk, då de kom ett stycke ut på sjön, och de drunknade allesammans.