Titel: En sägen om namnet Hundsjön.

Meddelare: Hemmansägare. N.A. Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

I början, det var folk här på trakterna, hade folket i nuvarande Hundsjön en gång bjudit hem till sig Flärke-borna och trakterat dem grundligt både med mat och dryck för att narra dem till någon överenskommelse, som skulle vara till de andras fördel. Men de lät inte lura sig. Då de nu for hem på kvällen, följdes de av Hundsjöborna, och det kom till ett blodigt slagsmål på isen i norra ändan av Hundsjön. Då de skildes, sade en från Flärke till motparten: "Hunna ja vöre, å hunna ä je, å hunna kom je tell å fo hete i älle däga". På så sätt uppkom namnet Hundsjön.