Titel: De första bebyggarne.

Meddelare: Arrendator E. Nordling  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nygården

De första, som slog sig ned i Neavita, var två finskor, och de skulle väl vara ett par friskusar. På den tiden var det ingen kyrka här i Viksjö, utan de for till Stigsjö, då de ville höra något gussol. En julmorgon skulle de fara till julottan. De hade ingen hästklocka, och då satte de på hästen en koskälla i stället. Nu hade de tagit in lite för mycket starkt, så att de inte kunde balansera varken sig själva eller hästen. Då de kom till Skansbacken i Stigsjö, körde de av bägge fimmelstängerna för sig, så att hästen sprang ifrån dem. Längre fram i vägen blev hästen fasttagen, och en karl gav sig iväg tillbaka med hästen, för att se huru det stod till med den, som kört. Då han kom till Skansbacken, satt de bägge kvinnfolken i släden. Den ena dängde och slog med piskan framför släden och domderade och svor, för hon trodde, att hästen var kvar och stod och tjurades. Den andra, hon satt där och sjöng och "blistrade" (visslade) och var glad värre. Så har det berättats av de gamla.