Titel: Utanskog och Järved.

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Från början var här i byn endast två bönder, en östanom bäcken och en västanom. Trakten västom bäcken kallades Utanskog och den på östra sidan Järva och de namnen är ju kvar ännu, och Järva är i jordeboken en by för sig, fast den består av bara två gårdar och ligger mitt i Utanskogsbyn. Då det var bara en ägare till Utanskog och en till Järva, så var områdena lika stora, men nu är Utanskog fyra gånger större. Detta gick så till. Första bonden i Utanskog hade fyra söner, men han i Järva var utan barn. Då kom de två gubbarna så sams, att de fyra sönerna skulle få 4/5 av de båda stora hemmanens areal och Järvagubben behöll bara en femtedel. Då nu Järvagubben dog, hemföll hans del åt kronan, eftersom han var barnlös och inte heller hade andra arvingar. Huru länge kronan var ägare till Järva, vet väl ingen så noga, men långt fram i tiden var det en man, som hette Matts Danielsson, som beslöt köpa hemmanet av kronan. Därför tog han sina penningar i en ryggsäck av sälskinn och knogade iväg till fots till Stockholm, och det var en hel börda penningar för det var stora kopparplåtar. Då han kom på Årskogen fick han se en karl gå före sig och en annan komma efter. Till slut var alla tre i sällskap -de två och M.Dn. Men nu var det där två rövare, och då de fick klart för sig, att han hade pengar, överföll de honom. En hängde sig på hans rygg, och den andre grep honom framifrån. Men M.Dn. Var en ofantligt stark karl. Den som hängde på ryggen grep han tag i med ena handen bak över sin axel, ryckte honom framöver huvudet och slungade honom i backen, så att han inte rörde sig mera. Den andre rövaren slängde han med en hand långt på sidan vägen. Till det där sällskapet hörde sju stycken till, som höll sig gömda på sidan vägen, men de vågade sig inte fram, då de såg huru stark han var. Ja, M.Dn. Kom väl och vackert till Stockholm och köpte hemmanet av kronan och köpebrevet finnes nog kvar än hos någon i Järva.