Titel: "Skallstycket"

Meddelare: Martin Nilsson  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Inom Skoveds inägor är ett åkerstycke, som kallas "Skallstycket." Detta namn har uppkommit av följande händelse:
I en gård i Skoved hade de en kväll "rockstucka." I gården var en liten flicka, som blev i behov kasta vatten. I vanliga fall brukade de ta in "piss-staven" åt henne. -På den tiden och även i min barndom hade man icke porslinskärl utan trästävar för detta ändamål. -Som det var mycket folk utom gårdens församlat där, ville väl flickan inte göra sitt behov inne. Därför gav man henne en "ellsticka" (stickbloss) så att hon skulle våga gå ut på "brokasa" och göra ifrån sig. Inte förr hade flickan kommit ut på bron, förrän de fick höra henne skrika till, och i det samma skymtade hennes ellsticka förbi fönstret.. -En varg sprang bort med henne. -Sedan fann de igen hennes huvud borta på den där åkern. Det övriga av henne hade vargen ätit upp. Sedan dess har åkern hetat Skallstycket och gör så än i dag. När detta skedde, vet jag ej. Det är så länge sedan, att det är bara som en saga, men det är en sannsaga.

Anm.
Som barn hörde jag en alldeles lika berättelse av min morfar. Erik Johansson i Stornäset, Vilhelmina sn. Han sade, att det hade inträffat "på ett ställe nere i landet." Morfar var född i Nordmalings sn. 1826. Helt säkert var det precis samma händelse som han skildrade.
L.jn.