Titel: Namnet Älvkarleby.

Meddelare: Folkskolelärare A.E. Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

Namnet Älvkarleby skall ha uppkommit av följnade anledning, efter vad de gamla berättat.
På den plats, där Älvkarleby bygd nu är, fanns det långt tillbaka i tiden endast fäbodar - inte mindre än elva stugor på en plats. På somrarna var det förstås en fäbodflicka i varje stuga. En kväll kom det en karl ifrån bygden till bodarna. Han låg när dem alla på natten och - gjorde dem alla med barn. På morgonsidan kom flickornas fästmän till bodarna, och de blev förstås ursinniga på den där mannen, som låg hos deras flickor. De körde upp honom och jagade honom ned till älven för att dränka honom, men han räddade sig genom att simma över till andra stranden. Då tiden var ute, födde de elva flickorna var sin pojk, och därför blev stället kallat Älvkarleby d.v.s. De elva karlarnas by.