Titel: En fjallig, som profeterade.

Meddelare: Hustru Brita Katarina Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

Här på fattigstugan, var en fjallig gumma, som förutspådde, vad som skulle komma att ske. Långt innan det var påtänkt, att här skulle byggas järnväg, hade hon sagt, att över den och den myren skulle det bli en väg, på vilken järnhästar skulle dra ofantligt stora lass. De hästarna skulle spruta eld. I sjön skulle en mycket stor båt sjunka, med ett brudpar, men det har då inte gått i fullbordan än. Näsfors skulle sjunka, sedan det först brunnit. Och Bredbyn skulle bli stad. Näsfors har inte sjunkit än, men nog har där varit nog stora eldsvådor, och Bredbyn, där det då inte fanns en handelsbod, är nu ett stort samhälle.