Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-S279

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Kam i Nässjö

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Från tiden för gamla kyrkans byggande går följande sägen:
Kyrkvärdar här i socknen på den yiden var Kam i Nässjö, Tor på Ön, Spjäll i Bäck och den fjärde bodde här i Skule och hette Knut Björkå. Kam i Nässjö var mycket rik, och i förlitande därpå tog han alla sina nio hundar med sig in i kyrkan på julmorgonen, fast detta var förbjudet. Prästen gav befallning, att hundarna skulle köras ut. Då blev Kam så ursinnig, att han sprang inom altarringen och stack ned prästen med en kniv. Härför fick han ett hårt straff. De murade in honom ända till huvudet i ett stenröse, som ännu visas efter vägen mellan prästbostället och Nässjö på d.sk. Prästmon. Så dukade de upp den bästa mat, som kunde åstadkommas, ända intill ansiktet på honom, men han fick ingenting därav. De höll honom vid liv genom att ge honom okokade ärter, de första dagarna endast några få, sedan något mera. Det säges, att han levde i hela 16 dagar på detta sätt. På den tiden sträckte sig Nätra ända till Själevadån, men nu dömdes Nätra, att med en trdjedel av sitt område böta för prästmordet och vara utan gudstjänst i tre år. Det från dömda området lades till Själevad, dit det än i dag hör. Detta tros ha inträffat någon gång omkring år 900.

Anm.
Enligt andras uppgifter skulle Kam ha mördat prästen, emedan denna hållit sitt vägstycke i så dåligt skick (ovägat) att Kam där kört bort den ena av hästens silverskor, då han var på väg till julottan. Personer, som bo i närheten med Prästmon säga sig ej veta om Kams stenröse annat än som en sägen, men ända invid vägen till Nässjö är i nyare tider på en stor tall målat ordet "Kamm," emedan sägnen dit förlagt platsen för Kams dödsställe och gravplats.
L.Jn.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1916. Uppteckningsnr: 279


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


LANDSBYGDSBEBYGGELSE

ARKEOLOGI ARKEOLOGISKA FYND

MAN PORTRÄTT

Kjolväska

Sifferstansapparat

Mössa