Titel: Sägner från Finsviks by i Säbrå

Meddelare: J.A. E-n.  År: 0

Socken/stad: Säbrå

Det berättas, att byn först skall ha bebyggts av en finne. Platsen skulle vara ett stycke nedanför nuvarande C. Viklunds gård. Byn sträcker sig mot en insjö, viken. Den har förr varit en del av havet, så det gick att ro från den yttre fjärden ända in till Fälle och Krooks byar. Nyssnämnda hemman ägdes förut av J. Vikner, förut av hans far, Per Jansson, därförut av Jan Jaksson, och före honom av Jakob Jansson, han hade sin sjöbod nere vid Viken på en ägodel. Som kallas Härpa. I det vid västra ändan av Viken liggande Uberget skall ha funnits en gubbe, Ubergsgubben kallad. Utför detta höga, nästan tvärt stupande berg skall en gång en lapp ha åkt på skidor. För det hade han betingat sig ett stop brännvin. Han lär ha stått på skidorna, när han kom ner, men han var utan liv.
I Sandlägd-berget på norra sidan om byn skall ha funnits en gubbe, kallad Sandlägdgubben.

Ur Pristävlan i Västernorrlands Allehanda ?-28/1920.