Titel: Socknarna mellan.

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Själevadsborna ha aldrig varit vidare ansedda här i Nätra. De anses vara opålitliga och falska, synnerligast i handel och affärer. "Ä de go tell å närre na'n, se må dem gôtt." De är mycket begivna på affärer och lägger sig framför andra. Det är ett gammalt talesätt, som säger ungefär så här. "Han fo komma var värst*n han vell om dä sä ä änna tell fanners -nog är ä 'n själabo före." Själajänterna är "gapet å slamset."
Arnäsborna är hållna för att vara ytterst oärliga och "tjyvaktiga."
Ett gammalt ordstäv säger: "I hele Arnäs är ä bära en enda som ä rektit ärli, å dä ä präst'n, å han ha stôle´ n' bôck." Och om man går genom en by i Arnäs och bär en väska i handen, så kommer den bort ur handen på en utan att man vet hur det gått till.
Den förste som började tillverka norbottenspjäxor i Ångemanland, var en skomakare i Arnäs. Han prisade skornas förträfflighet för kunderna sålunda: "Bli damm (dem, de) för stor, se törk damm, å bli damm för smo, se piss på damm, sä töj (tänjes ut damm se."
Sidensjöborna är meset d.v.s. Sävliga och oföretagsamma, men det är inte rättvist sagt. "De är nog nästan lika duktiga som vi här i Nätra å dä vell int säge lite." Likaså beskyllde man i forna tider flickorna i Sidensjö för att vara "brösslet" d.v.s. kvicka och livliga till övermått. I Vibyggerå har de alltid varit 50 år efter sin tid. Detta sades redan i min barndom. Man har sagt, att alla karlar i Vibyggerå är vithåriga, och kvinnorna ser ut "som de skull' ha ränt n' hagastör nergörning seg" - raka och oböjliga i ryggen och långsamt värdiga i gånglaget.