Titel: En vitersten

Meddelare: Arrendator Per Erik Jakobsson  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Kantsjö

Det är en stor sten här uppe i berget, som sedan gammalt kallats "viterstenen". Namnet har förmodligen kommit därav, att de förr i tiden trott vitra ha sitt tillhåll under och omkring den stenen, och jag vet knappast, vad jag skall tro. - Det var 1902 på sommaren en dag vi satt och drack kaffe där uppunder berget, vi och mina svärföräldrar. Då fick vi allesammans höra en hop skällor, finljudande som malmskällor. Vi undrade vad det där kunde vara för boskap, ty det fanns inga sådana skällor i byn. Jag gick upp efter fästigen för att mota de där främmande kräken. De hördes vara alldeles intill. Men så småningom avtog ljudets styrka och dog bort likasom nere i jorden. Finns det vitra till, måtte väl detta ha varit just de.