Titel: En viterstuga

Meddelare: Födorådstagare. Erik Olsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Den enda syn, som jag har sett i mina dagar, så var det i Flyggsjö, då jag var 17 år gammal. Jag tjänade då i byn. En afton var jag och ett par andra ute i skogen för att leta hem korna till natten. Vi hade kommit ifrån varandra, så att jag var ensam. Kom jag så upp på en bergknall. Där hade jag varit flerfaldiga gånger förut. Det var i vilda skogen. Då fick jag på bara en 15 á 20 famnar framför mig se en liten gammal sexknyt stuga. Den hade en ovanligt hög skorsten, som var murad av gråsten. Ett enda fönster var det på stugan, och det var mycket litet. Framför stugan syntes en liten sjö. I verkligheten var där endast hårda gråberget. Jag stod en god stund och såg på detta. Så ropade jag på kamraterna, att de skulle komma och se. Då de närmade sig, drogs det likasom ett "kvav" (en dimma) framför mina ögon och skymde bort stugan. Då det blev klart för mina ögon igen, så var synen borta. Det där måtte väl vara en stuga åt de osynlige, kan jag tro.