Titel: Hundturken och frimurarna.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

I min barndom talades mycket om hundturken. Det var ett folkslag, trodde man, som hade hundhuvud. Om frimurarne sades det att de narrade åt sig småbarn slaktade dem och saltade in köttet, som de sedan sålde åt hundturken. Han åt det förstås. Man hade stor förskräckelse för frimurarne. Det var så där på 1830-talet. En bonde från Nora for in till Härnösand med en hop vidjor, som han skulle sälja. Härnösandsborna behövde nämligen sådana för sitt laxfiske. Först gick han till en handlande, men denne behövde inga, ty han hade nyss köpt sitt behov. Nu var den där handlanden en riktig spjuver och sade: "Men du kan gå upp till landshövdingen. Han har ej köpt vidjor än. Men du skall vara försiktig, då du kommer in där. Det är gula och svarta rutor på golvet. Akta dig, så att du inte stiger på en svart ruta, för det är en fallucka. Landshövdingen är frimurare och gillrar på detta sätt folk, som han sedan skickar till hundturken. Men först tar han ihjäl dem förstås." Bonden gick. Då han öppnade dörren hos landshövdingen, såg han till sin förskräckelse en svart ruta strax inom dörren, ty där var parkettgolv. Men bonden ville nu så gärna sälja sina vidjor, varför han tog ett väldigt skutt över den svarta rutan och in på en gul, men där halkade han och föll baklänges på den svarta. Han blev så dödligt förskräckt, att han rusade upp och sprang sina färde utan att tala om ärendet. Och händelsen lär verkligen ha inträffat.