Titel: En "viterbufföring"

Meddelare: Födorådstag. Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Det är bra länge sedan. Nog törs vi ta till en 40 år. Då var det en vinter timmerdrivning uppe vid våra fäbodar. Så inträffade det, att en av karlarna, som hette Hellström, högg sig, så att han måste ligga hemma i fäbodarna en tid. De bodde i stugorna. Då fick han en dag höra en "buffring" komma utanför stugan. Det var en hop skällor och pinglor, och korna råmade, fåren bräkte och fjällpigorna lockade. Bufföringen hördes slutligen fara fram nere i jorden mitt under sängen, där han låg. Detta hörde jag honom själv berätta, och han sade, att han var så riktigt vaken att det inte alls kunde bli tal om att det skulle vara någon dröm.

"Bufföring"= "buföring": då man far med boskapen till eller från bodarna.