Titel: En modern munklegend.

Meddelare: H. V.g  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Evangeliska Fosterlandsstiftelsens rese ombud L.O. Allard hörde jag själv berätta om sin omvändelse.

Han tjänade på den tiden vid ett regemente - var visst sergeant. Som de flesta militärer var han en fullfjädrad världsmänniska. Bland annat ont han bedrev var att spela dansmusik på fiol, och var han enligt egen utsago därutinnan synnerligen skicklig, varför han ofta anlitades därtill. Så var han ena julen hemma på permission och satt en kväll som ofta förr och gned sin fela för en hop ungdomar. Men bäst han gned och de gnodde runt fick han från sitt spishörn se en massa djävlar av alla upptänkliga storlekar och former skutta omkring på golvet mellan de dansande. Och då han vände blicken mot taket, var där likadant bara med den skillnaden att där inte fanns en enda människa utan idel djävlar. Spelmannen tvärstannade mitt i en takt, steg upp och dängde fiolen i spishörnet, så att den förvandlades till sopor. Från det ögonblicket var han omvänd från all den fåfänglighet, världens barn så högt värderar.