Titel: Björnen och räven - björnen lurad.

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

En björn och en räv hade ett år ett jordbruk tillsammans. Då de skulle tröska, tog de en stor stock till slaga. "Du som är större, får hålla i storändan," sade räven. Sedan de skilt säden och agnarna åt., sade räven: "Du som hållit i den större ändan skall få den större högen." Det tyckte björnen var bra och fick -
agnhögen. Så gick de i varsin kvarn för att mala. Björnen gick över till räven, och då fick han se huru vitt och vackert mjöl?" frågade han. "Jo, jag lade säden i kvarnrännan och tvättade den," svarade räven. Björnen gick tillbaka till sin kvarn och försökte detsamma, men då flöt alltsammans bort för honom. Nu förstod han, att räven hade narrat honom och sprang till andra kvarnen för att ta ihjäl räven. Denne flydde undan och kröp under en granrot, men björnan var så nära inpå honom, att han fick tag på rävens ena bakfot och ämnade draga fram honom. Då skrattade räven till: "Ha, ha ha! Du trodde, att du fick tag på en rävfot, men det var bara en granrot!" Björnen släppte då taget och högg ramen i granroten. Räven var inte sen att draga foten in under roten, så att han klarade sig även den gången.