Titel: En underlig lappbuföring

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Ol.Gustavsson härifrån byn hade en julhelg varit och hälsat på sina svärföräldrar i Grundtjärn. Han var måg till Jon Jönsson där i byn. Han var nu på hemväg och körde längs efter Hällvattnet. Den där sjön är en hel mil lång och "klöfti" (grenad i två vikar) Han kom efter sörklöfta. Då fick han se en lappbuföring komma efter nolklöfta. Buföringen for så väldigt fort. Gustavsson körde på hästen för att hinna upp lapparna, där vägarna gick ihop, men det lyckades inte. Buföringen kom snart så långt bort på sjön, att det syntes bara som en svart fläck på isen. Där blev den stannande. Gustavsson körde fort och närmade sig buföringen mer och mer, men den blev märkvärdigt nog inte större. Då han kom tillräckligt nära, såg han, att det var bara en hästrusa, som låg på vägen. Men hästen var rädd för den där rusan, stannade och konstrade. Det gick inte få honom att gå rätt över den, utan han krånglade sig förbi efter vägkanten. En av medarna råkade då till att gå rätt över rusan, och då skrek det och jämrade sig så illa. Det skulle vara något viteraktigt det där, förstås. Jag kände Olov Gustavsson mycket väl, men nu är han död.