Titel: Medel mot lungsot.

Meddelare: Födorådstagare Johan Edvard Melin  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Högland

Det här är ett medel mot lungsot, som prövats så sent som i fjol. Det var visst någon landstrykare, som lärt ut det, och jag tror knappast att det är gammalt, men de påstår, att det är bra.

Jo man tar "grospya", om man vet vad det är, på en ren, vit tallrik - för att man skall se riktigt bra - och petar bort alla de där små svarta prickarna riktigt väl, och det andra dricker man.

Det var en flicka härifrån trakten, som varit på bal, då det var vinter och kallt. Där hade hon dansat sig svettig och så druckit "ogavligt" med kallt vatten och emellenåt sprungit ut i smällkalla vinternatten med påföljd, att hon drog på sig lungsot.
Så blev hon lärd det där botemedlet. Att det var motbjudande för henne att börja därmed, kan vi väl förstå, men livet är ju kärt, må veta. Så var det en av hennes flickbekanta, som sa åt henne: "Huru i Jesu namn kan du förmå dej till att dricka i dej sån där oherrans dynja?!" -"Ja, si du", sa jänta, "från början tyckte jag nog, att det var ogavligt otäckt, men nu tycker jag, att det är riktigt gott, för jag känner, att jag blir bättre och bättre för var gång jag dricker", sa hon.

-Vet jag tror, att hon blivit alldeles frisk av den där kuren och det här tycker jag, att han bör skriva upp och sätta i tidningarna så ansatta som folk nuförtiden är av lungsoten.
______

Anm.