Titel: Viterbuföring

Meddelare: Hemmansäg Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Vi hade en piga, som var från Sörmesunda. Hon var dotter till Erik Olov Strömberg. Ena julen var hennes föräldrar till oss och hälsade på dottern sin. Då talade de om, att de två gånger om året hörde en "viterbuföring" draga förbi deras gård. På våren kom vitra från berget på sörsidan och tågade strax förbi byggningen. De hörde så väl trampet av boskapen, och huru de råmade och bräkte. Före dem hördes en flicka gå och locka, och en annan gick efter och körde på. Då de nådde ner till sundet, for de över. Man kunde tydligt höra, huru koskällan deras tog ned i vattnet, så att ljudet likasom dränktes. Då buföringen kommit över på norra sidan, hördes åter skällorna. På hösten kom de flyttandes tillbaka samma väg. Men aldrig såg de något av dem. Söderbergs är nu döda bägge två, men flickan lever än och är inte alls gammal.