Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-A2700



Titel: En som kunde se vitra

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Då stambanan byggdes här, var det ett rallarfolk, som bodde i Yttersel, och hade en liten son, som kunde se vitra. Han och en bror till honom var ute i skogen en dag och sprang efter en stig. Den senare sprang före. Då sade den förre till honom att stanna, men han gjorde det icke. Då talade han om för honom, att det satt en vitergubbe mitt på vägen och åt gröt ur ett fat. Pojken hade trampat i grötfatet, och då hade vitergubben blivit elak och kastat skeden i ryggen på honom. Det blev inte vidare farlig för honom, men då de klädde av honom på kvällen, hade han en blåning på ryggen, där skeden tagit.
En annan gång hade han följt sin mor efter vägen till Gottne. Då sade han till henne, att det kom två finna damer mot dem och gick förbi, men inte såg hon till några damer.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VIII_1917. Uppteckningsnr: 2700


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE KYRKA ÄLV

GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGI GRAVHÖG

BONDGÅRD JÄRNSPIS BOSTADSINTERIÖR

Ostkorg

Vävprov

Linfäste