Titel: Gustav III och den nakna soldaten.

Meddelare: Lars Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

En dag fick Gustav III se en soldat, som stod på vakt, gå ned till sjön och ta sig för att bada. Kungen gick då ut och tog vägen åt det hållet. Då soldaten fick se kungen komma, sprang han upp, fattade sitt gevär och skyldrade för kungen spritt naken. Kungen sade ingenting, men andra dagen fick soldaten order att infinna sig inför konungen i samma dräkt, som han hade den och den timmen dagen förut. Soldaten kom spritt naken. Kungen hade samlat in till sig alla de fina hovfröknarna och sagt, att den av dem, som bugade sig för den man, som nu kom in skulle bli hans fru. Det var bara en liten hovdam, som gjorde det, och hon behövde inte ångra sig, ty kungen utnämnde honom därpå stället till överste. Då blev de farligt avundsjuka de andra.